Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

'Η στραβός είναι ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε!



ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το προσωπικό ύφος του σχολίου αυτού. Δεν το συνηθίζω, αλλά το ότι είναι “επι προσωπικού”, ελπίζω να το δικαιολογεί.

Οι απόψεις του κ. Καραπαπά (*) μου δίνουν την ευκαιρία να τινάξω τη λάσπη που, αρκετά χρόνια τώρα, διάφοροι επαγγελματίες “καλοθελητές” προσπαθούν να κολλήσουν και σε μένα, μεταξύ πολλών άλλων. Έχοντας όχι εμένα ως στόχο (γιατί άλλωστε), αλλά άλλον. Το γιατί δεν το πέτυχαν, ίσως φανεί από όσα θα πω, που είναι παραπάνω από γνωστά στους “παροικούντες”. Κι’ας κάνουν τις παρθένες!

Δεν απαντώ επειδή ενοχλήθηκα, ούτε γιατί κάτι εξαρτάται απ’αυτό. Όμως, η κακοήθεια πρέπει κάποια στιγμή να απαντιέται. Δεν εθελοτυφλώ ότι θα αλλάξει κάτι. Οι αιτίες του θλιβερού αυτού φαινομένου, πάντα φτηνές και ιδιοτελείς, ισχύουν πάντα και έτσι η “πρακτική” θα επαναλαβάνεται.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καβάλα. Εργάζομαι στην Αθήνα, όπου σπούδασα και …ξέμεινα. Συνδημιούργησα ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά γραφεία εξειδικευμένης επικοινωνίας (branding), με 29 χρόνια ανοδική δημιουργική πορεία και εκτενές πελατολόγειο μεγάλων και μικρότερων, ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών.

Μελέτες μας έχουν επανειλλημένα βραβευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και εγώ έχω υπάρξει πολλές φορές κεντρικός ομιλητής σε επαγγελματικά συνέδρια και ημερίδες. Μια μικρή έρευνα στο Google, θα δώσει περισσότερες πληροφορίες, σε όποιον ενδιαφέρεται.

Σημείωση: Για πάνω από 20 χρόνια, σχεδόν κανείς πελάτης μας δεν ήταν από την Καβάλα. Και μέχρι σήμερα, κανένας πελάτης της πόλης μας δεν αποτέλεσε σημαντικό τμήμα του τζίρου μας. 

Παρότι δεν ζω στην Καβάλα, συνειδητά συντηρώ τη στενή μου σχέση με τους ανθρώπους και τον τόπο μου. Και πως αλλιώς: γονείς, φίλοι παιδικοί, συγγενείς, εικόνες, συναισθήματα, όλα εδώ. Εδώ και η οικογενειακή μου μερίδα. Εδώ η πατρίδα μου και η πατρίδα των παιδιών μου.

Γι΄αυτό, δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί την αγάπη μου και την ειλικρίνια του ενδιαφέροντός μου για την πατρίδα αυτή. 


Σε κάποια βέβαια απ’ όσα λέει ο κ. Καραπαπάς (*), έχει δίκηο: Στάθηκα “πλούσιος” σε ένα τουλάχιστον τομέα. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στην Καβάλα και αλλού, που με τιμούν με την φιλία και την εμπιστοσύνη τους.

Μεταξύ αυτών, ο κ. Σημιτσής από παλιά και ο κ. Γκόνης, αυτός πιο πρόσφατος. Βλέπετε, ο καθένας μας έχει τους φίλους που του αξίζουν.

Όμως προσοχή, η “φιλία” και τα “φράγκα” που τόσο εκτιμούν κάποιοι, έχουν μία και μόνη ομοιότητα: αρχίζουν από “φ”. Κακώς τα μπερδεύουν, δεν κάνει!

Ακόμη, δεν είναι άγνωστη η συμμετοχή μου στη νικηφόρα ομάδα που οδήγησε στις 2 επιτυχείς εκλογικές προσπάθειες του σημερινού Δημάρχου μας. Τέλος, συνεργάζομαι κατά καιρούς με τον Δήμο Καβάλας, σε συγκεκριμμένες μελέτες του αντικειμένου μου. 

Και κάπου εδώ αρχίζουν οι κακοήθειες. Πόσες μελέτες; Πόσα …“φράγκα”; Εύκολο να βρεθούν τα στοιχεία από τον οποιονδήποτε, είναι όλα στο διαδίκτυο. Προκαλώ όμως όποιον τα ψάξει, να αναζητήσει και την πραγματική αναλογία τους με το σύνολο των σχετικών μελετών που κάνει κάθε χρόνο ο Δήμος. Και ίσως βρεθεί προ εκπλήξεως.

Αλήθεια, όταν επί Εριφυλλίδη όλες οι δουλειές πηγαίναν σε συγκεκριμμένη κυρία για 8 χρόνια, αναρωτήθηκε ποτέ κανείς; Εξηγήθηκε ποτέ γιατί τόσο μεγάλο κομμάτι δουλειών της πρώην νομαρχίας πήγαινε σε εκδότη που τον διαβάζει μόνο ο στενός οικογενειακός του κύκλος; 

Και για να τελειώνουμε: - Δεν απολογούμαι σε κανέναν για όσα πιστευω και εκτιμώ.
- Δεν θα σταματήσω να γράφω για αυτά, ότι και αν κάνουν
- Δεν κάνω δημόσιες δηλώσεις νομιμότητος και …νομιμοφροσύνης.
- Δεν διαπραγματεύομαι την αγάπη μου για την Καβάλα. Όσοι με ξέρουν, ξέρουν. 
- Δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί το επαγγελματικό ήθος και την τιμιότητά μου, το γνωρίζει όλη η αγορά. 

Επιτέλους, ας σοβαρευτούμε στην πόλη αυτή. Ας σταματήσουμε να προσπαθούμε να βγάλουμε ο ένας το μάτι του άλλου. Και ίσως τότε καταφέρουμε να πετύχουμε όλα όσα μπορούμε.

Διευκρίνιση (*) 
Ο κ. Καράπαπας, άγνωστος σε μένα μέχρι χθές, σε 2 σχολιά του στο facebook στην ομάδα «ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ», έγραψε προσωπικά για μένα τα παρακάτω, που παραθέτω εδώ για λόγους αρχής αλλά και για να είναι σαφέστερο το δικό μου σχόλιο επί προσωπικού που προηγήθηκε: 

ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΡΑΠΑΠΠΑ:
“Δεν είχα σκοπό να παρέμβω, και με συγχωρείτε γι αυτό, καθώς δεν είμαι άνθρωπος του θεάτρου. Ωστόσο, παρακολουθώ εξ'αποσ

τάσεως τόσο τις ενέργειές σας, όσο και τα προφιλ αρκετών από εσάς, γιατί πάντα με ενδιαφέρει τί γίνεται στην πόλη μου. Διαβάζοντας μερικές γραμμές παραπάνω, η ηλικία μου και μόνο δε μου επέτρεψε να σωπάσω. Γιατί αρκετά σωπάσαμε μέχρι τώρα...

Συγγνώμη λοιπόν κ.Γανίτη, για να καταλάβω. ο κ.Μπρουσσαλης είναι το ίδιο ατομο που δημοσιεύει κατα καιρούς εργα του κ.Γκονη στο προφίλ του (και καλά κάνει), που έχει πάρει εργολαβία την υπεράσπιση του κ.Σιμιτσή (με τόσες απαντήσεις, τόσο έντονα, τόσο υποκειμενικά και σε τόσα μετωπα, που καμιά φορά νομίζω πως είναι ο ίδιος ο Σιμιτσής!) και το ίδιο άτομο που παίρνει τις δουλειές ως γραφίστας/τυπογράφος (συγχωρέστε με, δε γνωρίζω ακριβώς) τις δουλειές του Φεστιβάλ του Γκόνη και του Δήμου του Σιμιτσή; Και αύριο-μεθαύριο, από ότι καταλαβαίνω, και του ΔΗΠΕΘΕ του Γκόνη;

Και παλεύετε όλοι σας να θέσετε επιχειρήματα απέναντί του; Αλήθεια, αν όλα αυτά είναι πραγματικότητα, ο μάγκας κερδίζει... και κερδίζει πολλά... όλοι εσείς (κα. Φουρναράκη, κ. Μερκουρόπουλε, κα. Κολτσακίδου, κ. Κρεδα, κ. Μπατζόλη, κ. Μαδεμτζιδη, κ. Τόλη και λοιποί.) πόσα κερδίζετε (σε φράγκα! όχι γενικώς...) από το Φεστιβάλ ή από το ΠΟΙΟΣ θα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής; Αν και εσείς δεν κερδίζετε τα ίδια φράγκα, τότε λυπάμαι για τον κόπο που ξοδεύετε σε αυτήν την αντιπαράθεση...

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΡΑΠΑΠΠΑ:
(να γράψω και δεύτερη φορά μέσα σε μια μέρα, ποιος τη χάρη μου). Σύγγνωμη αν σας αδίκησα. Δεν έχω καμία μα καμία διάθεση να αντιπαρατεθώ μαζί σας. Το κείμενό μου απευθυνόταν αποκλειστικά και μόνο στους υπολοίπους συνομιλητές. Αλλά μια και, όπως συνηθίζετε, κάνατε το καθήκον σας, τί θα λέγατε να ξαναφέρναμε τη μπάλα από την κερκίδα;
Τί από αυτά που έγραψα δεν αληθεύει; Για τη συμπάθεια/φιλία με τον Γκόνη (θεμιτή και καλοδεχούμενη) ή τη εργολαβική υπεράσπιση του Δημάρχου δε μπορείτε να μου πείτε κουβέντα. Δε σας πιστεύω περισσότερο από τα μάτια μου...
Όσο για τις δουλειές (αυτές, με τα φράγκα!) κάντε μας τη χάρη σας παρακαλώ και βουλώστε τα στόματα των Γανίτηδων...
Γράψτε μας ΞΕΚΑΘΑΡΑ και ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ (με κεφαλαία δε λένε οι νέοι ότι φωνάζουμε στο ίντερνετ; ) τις (νόμιμες κατά τα άλλα) δοσοληψίες σας με το Δήμο του Σιμιτσή και το Φεστιβάλ του Γκόνη... αποδείξτε μας πως συμμετέχετε σε αυτόν τον διάλογο ως εραστής της τέχνης (όπως οι υπόλοιποι νομίζω) και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος και να είστε σίγουρος πως θα ακούσετε πολλές "συγγνώμες". Αλλά ως ότου να το κάνετε (που δε θα το κάνετε δηλαδή), κάπου εδώ θα είμαστε όλοι να το θυμίζουμε. Όχι σε σας. Εσείς τη δουλειά σας κάνετε (και πολύ καλά μάλιστα!). Στους υπόλοιπους (συμπαθάτε με) "ταλαίπωρους"...

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ούτε η φωτιά δεν νικάει την ανοησία!

Η φωτιά της προηγούμενης Πέμπτης στην Καβάλα, άφησε σβήνοντας πολλά σημάδια:
- Καμμιά δεκαριά στρέματα δασώδους περιοχής, καμμένα (ευτυχώς, μόνο τόσα!)
- Δέκα-δεκαπέντε δέντρα καμμένα (επίσης, τόσα λίγα, ευτυχώς!)
- Ζωντάνεψε τραγικές μνήμες (συγχωρέστε με, αλλά και πάλι από μία πλευρά, ευτυχώς!)
- Όξυνε τα αντανακλαστικά όλων και απέδειξε ότι η πόλη είναι σε εγρήγορση, φορείς και πολίτες.

Όμως, εκτός από αυτά, κατέδειξε και άλλα, δυστυχώς:
- Απίστευτη ευκολία να αποδεχτούμε και το πιο χοντρό ψέμα, και να το αναπαράγουμε, χωρίς καν να το σκεφτούμε 
- Τεράστια ανάγκη να βρούμε “εχθρούς”, “προδότες”, “εγκληματίες” και “αντιπάλους”, ακόμη και εκεί που δεν θα έπρεπε να ψάχνουμε καν
- Εντυπωσιακή προθυμία να έχουμε ...γνώμη, αυτή την εύκολη, βρώμικη και πιασάρικη που ”όλοι λένε” και κανένας δεν παραδέχεται ότι πρωτοσκέφτηκε
- Από τον απαράδεκτο αυτό κανόνα, δεν ξεφεύγουν ούτε τα τοπικά ΜΜΕ
- Πολιτική σπέκουλα και εύκολη, αισχρή “αντιπολίτευση” με χαιρεκάκια, βλακώδη υπονοούμενα και τερατώδεις λαϊκισμούς, πάνω από τα καμμένα
- Το τόσο απαραίτητο έργο της Περιμετρικής που ίσως απομακρύνεται για άλλη μια φορά, αφήνοντας για αρκετά ίσως χρόνια ακόμη το κέντρο της Καβάλας έρμαιο του καθημερινού, καθόλου αναγκαίου μποτιλιαρίσματος, των καυσαερίων και του ήδη βεβαρυμένου παράνομου παρκαρίσματος.

Αποδεικνύεται ξανά ότι η ανοησία είναι σχεδόν ανίκητη. Ούτε την φωτιά δεν φοβάται!

Τέλος, με τη σειρά μου, θα πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα μπράβο:
- στους πανάξιους εθελοντές 
- στους Καβαλιώτες που βοήθησαν (και όχι σε όσους απλώς …έβλεπαν)

Αλλά, επίσης και:
- στους άντρες και στους πιλότους της Πυροσβεστικής
- στους άνδρες της ΕΛΑΣ
- στους ανθρώπους, στα στελέχη και στη διοίκηση του Δήμου που ήταν αμέσως στο σημείο, που διατηρούν τους χωματόδρομους ανοικτούς, τις δεξαμενές γεμάτες και κάνουν ό,τι μπορούν, παρά το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουν πλέον. 
Για να τα ακούνε και από πάνω, σε κάθε ευκαιρία.

Αυτά, και περαστικά μας (για την φωτιά είμαι σίγουρος, για την ανοησία δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος).

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Απλή αναλογική και εκλογές 2012: η αμίλεικτη αλήθεια των αριθμών!

 Για να απαντηθεί άλλος ένας "αστικός" μύθος περί καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου και του πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ίσχυε η απλή αναλογική, έκανα μια αναγωγή των προχθεσινών αποτελεσμάτων με βάση ακριβώς αυτό:
το σύστημα της απλής αναλογικής, στην πιο άδολη και ανόθευτη μορφή του, χρησιμοποιώντας ως εκλογικό μέτρο το ελάχιστο 1%.

Τα αποτελέσματα της άσκησης αυτής, τα βλέπετε στον πίνακα που έφτιαξα και παραθέτω!

Στη συνέχεια, και με βάση τα αποτελέσματα του πίνακα αυτού, έκανα κάποιες εντελώς αυθαίρετες αθροίσεις (*), αφήνοντας σε κάθε περίπτωση απ’έξω τις έδρες της Χρυσής Αυγής, για ...αυτονόητους λόγους.Τα αποτελέσματα είναι άκρως ενδιαφέροντα:

Κεντροδεξιά / Δεξιά (πλήν ΝΔ)
Ανεξ. Έλληνες + ΛΑΟΣ + Δημ. Συμμαχία + Δημιουργία ξανά + Δράση + ΟΧΙ =
32+9+7+6+6+3=63 έδρες

Κεντροαριστερά / Αριστερά (πλήν ΠΑΣΟΚ)
 ΣΥΡΙΖΑ+ΚΚΕ+ΔΗΜΑΡ+ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ+ΑΝΤΑΡΣΥΑ+ΚΟΙΝ.ΣΥΜΜΑΧΙΑ =
54+28+18+9+3+3=115 έδρες


Κεντροδεξιά – Δεξιά (σύν ΝΔ)
ΝΔ+Ανεξ. Έλληνες + ΛΑΟΣ + Δημ. Συμμαχία + Δημιουργία ξανά + Δράση + ΟΧΙ =
60+32+9+7+6+6+3=123 έδρες

Κεντροαριστερά – Αριστερά (συν ΠΑΣΟΚ)
 ΣΥΡΙΖΑ+ΠΑΣΟΚ+ΚΚΕ+ΔΗΜΑΡ+ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ+ΑΝΤΑΡΣΥΑ+ΚΟΙΝ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ=
54+41+28+18+9+3+3=156 έδρες

Οι αριθμοί λένε αλήθεια και είναι αμίλεικτοι!
Ελάχιστη διαφορά στο δια ταύτα. Δείτε και συγκρίνετε τα αθροίσματα των εδρών!

Για να μην παρεξηγηθώ: η απλή αναλογική είναι χωρίς αμφιβολία το πιο δίκαιο σύστημα. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι το τι θα συνέβαινε αν ίσχυε και πως θα διαμορφωνόταν η κατάσταση τελικά, υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόσταση.

Με νωπά τα αποτελέσματα των εκλογών προσπάθησα να αποτυπώσω τα δεδομένα  με απλή αναλογική, καθώς την «καραμέλα» αυτή την ακούω από το ...αριστερό μου αυτί,  από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ξαναέβγαλε στη φόρα και την «μασάει» μετά μανίας από την Κυριακή.

Από την μελέτη των αριθμών, θαρρώ βγαίνει άμεσα το συμπέρασμα:
Κε Τσίπρα, αφήστε τις υπεκφυγές, τις δικαιολογίες και τις συζητήσεις με όσους έμειναν απ’έξω και καλά λόγω εκλογικού νόμου, εστιάστε εκεί που πρέπει και επιτέλους, ΚΥΒΕΡΝΗΣΤΕ!

(*) Η άθροιση είναι εντελώς αυθαίρετη καθώς ...τσουβαλιάζει παρατάξεις που πιθανότατα κάθε άλλο παρά θα επιθυμούσαν να μπουν στην ίδια ομάδα με άλλες. Για παράδειγμα, το ΚΚΕ έχει σταθερή μονήρη στάση και δεν μιλάει, δεν συνεργάζεται και δεν ...απεργεί με κανέναν άλλον. Όμως αυτό παραμένει το πιο θετικό για τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα σενάριο περί κυβερνώσας αριστεράς.

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Βranding τόπου, ένα αποτελεσματικό εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης παγκόσμια αποδεκτό, αλλά άγνωστο στην Ελλάδα!


Σκέψεις μετά από ένα Συνέδριο και πρίν διαμορφωθεί μια αγορά

Στην παραλία του Βόλου, μετά το τέλος του 1oυ Πανελλήνιου Συνέδριου Marketing & Branding Τόπου όπου ήμουν ένας από τους εισηγητές, μου ζητήθηκε να συνοψίσω τι συμπέρανα μετά από δύο πλήρεις ημέρες εργασιών. Απάντησα: „Η αγορά αυτή δεν υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα“.

Και γιατί είναι αυτό σημαντικό;, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς. Μα γιατί φαντάζει παράλογο να παραμένει άγνωστο ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία τουριστικής ανάπτυξης, παγκοσμίως, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που ισχυρίζεται ότι η βαριά βιομηχανία της είναι ο τουρισμός. Ισχυρισμός που είναι απόλυτα αληθινός αν υπολογίσουμε ότι ο τουρισμός συμμετέχει με 16% στο ΑΕΠ της πατρίδας μας.

Το Branding τόπου δημιουργεί ταυτότητες επώνυμων και δημοφιλών προορισμών εδώ και δεκαετίες. Είναι μία διαδικασία που χαρίζει επισκέπτες, κέρδη και επενδύσεις σε πόλεις και χώρες παντού στον κόσμο, εκτός από την Ελλάδα!

Πριν αρχίσω να γκρινιάζω σαν τυπικός Έλληνας, ας αναφέρω τα πολλά θετικά του Συνεδρίου: μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή, κινητικότητα, νέοι άνθρωποι με καλές σπουδές και τρομερή ενέργεια, σύνεδροι από το εξωτερικό, αξιόλογη δημοσιότητα, σημαντικές προσωπικότητες. Και το δημιουργικό πάθος του νεοφώτιστου, που με χαρά ανακαλύπτει επιτέλους τον τροχό και ελπίζει πως θα πάει λίγο πιο ομαλά και πιο γρήγορα στην επιτυχία.

Από την άλλη, οι αριθμοί και τα γεγονότα είναι αμείληκτα: Επί συνόλου 120 εισηγήσεων τα ελληνικά θέματα Βranding τόπου που υλοποιήθηκαν ήταν 2-3, οι εισηγητές που είχαν πραγματική επαγγελματική τριβή με το αντικείμενο δεν ήταν περισσότεροι από 10, μεγάλο μέρος των παρουσιάσεων ήταν θεωρητικές μελέτες ή διπλωματικές φοιτητών. Ανάμεσά τους και κάποιες εκθέσεις ιδεών.

Στην πρωτοπορεία η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα, τόποι που δεν βάζει κανείς μας ψηλά στην λίστα των ελληνικών προορισμών. Σχεδόν απόντα τα „δυνατά χαρτιά μας“, το Αιγαίο, το Ιόνιο και σχεδόν όλη η τουριστική Ελλάδα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν το 2012!

Από την άλλη, η γλυκιά επίγευση της ελπίδας: Η συζήτηση ξεκίνησε και δεν σταματάει. Η ανάγκη είναι μεγαλύτερη από ποτέ και η αγορά, όπως και η ζωή, πάντα βρίσκει τρόπο να την καλύψει.

Αυτά που υπόσχεται το Branding τόπου είναι πολύ σημαντικά για να παραμεριστούν, ειδικά σήμερα: ανάπτυξη, κέρδη, συνάλλαγμα, εξαγωγές, θέσεις εργασίας. Διέξοδο στο αδιέξοδο.

Ναι, θα γίνουν λάθη. Γίνονται ήδη. Όμως, πόσο πιο σωστό είναι να προσπαθείς κάνοντας λάθος, από το να μην προσπαθείς καν!

Η επόμενη, καλύτερη μέρα για τον ελληνικό τουρισμό ίσως ανέτειλε στο Βόλο. Τολμάω να είμαι αισιόδοξος στα 50 μου, για έναν απλό λόγο. Εγινα μάρτυρας  μίας καινοτομίας: έλληνες να συζητούν σοβαρά και ανοικτά, χωρίς προκάτ ιδέες, με ανοικτά μυαλά και αυτιά.

Σκεφτείτε πόσο σπάνιο είναι αυτό. Και πόσο φρέσκο. Μάλλον ξεκινήσαμε για τις αγορές του κόσμου.

Καλό μας ταξίδι! Επιτέλους!

(Μια λίγο πιο σύντομη εκδοχή του σχολίου αυτού δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Επενδυτης", στο  φύλλο της Κυριακής 2 Απρίλίου 2012)  

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ζητούνται φρέσκιες, δροσερές και λογικές ιδέες στα ελληνικά


Έβλεπα σήμερα το πρωϊ την εκπομπή της Τσαπανίδου στο ΣΚΑΪ, όπου υποψήφιοι όλων των κομμάτων απαντούσαν στο τι και στο πώς των εκλογών. Και είχα την εντύπωση ότι δεν πέρασε ούτε μια μέρα.

Θα μπορούσε να είναι „κονσέρβα“ των προηγούμενων ή και των προ-προηγούμενων εκλογών.

Και ειλικρινά αναρωτιέμαι πότε επιτέλους θα μιλήσουν τα κόμματα και οι εκπρόσωποί τους την γλώσσα την κανονική, αυτή με την οποία συννενοούνται με τη γυναίκα και τους φίλους τους. Και πότε επιτέλους θα πουν την αλήθεια. Έστω τώρα.

Τι θα περίμενα να ακούσω;
-       Από το ΠΑΣΟΚ, ότι φταίει σε σημαντικό βαθμό για αυτό που ζούμε, ότι έσπειρε ανέμους και τώρα θερίζουμε όλοι μαζί θύελλες. Ότι τουλάχιστον κατάλαβε. Ότι ξέρει τι και που πραγματικά έφταιξε και ότι, αν συμμετέχει στην κυβέρνηση, θα πράξει για μας και όχι για το κομματική του πελατεία που εξέθρεψε. Και ότι έχει έστω μία αίσθηση για το πως θα βγούμε από την τρύπα. Μια ιδέα όμως που να αντέχει στην ερώτηση: „Και γιατί δεν το κάνατε ήδη, τόσο καιρό που κυβερνάτε;“

-       Aπό την ΝΔ, ότι το άλλο μισό της ευθύνης για την κατάντια μας την βαρύνει, ότι είχε ευκαιρίες και δεν τις εκμεταλεύτηκε, ότι θα συνεργαστεί για να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ότι δεν θα μας σύρει σε περιπέτειες αλλεπάλληλων εκλογών, και ότι με την σειρά της έχει μία αίσθηση που θα μας πάει αν συμμετέχει στην κυβέρνηση. Αλλά με ρεαλιστικό σχέδιο που θα απαντάει στο ερώτημα: „Γιατί τώρα μπορείς, και πως θα βγούν από την μέση όσα εμποδια εσύ και οι άλλοι έχετε βάλει για να μην έχουμε ανάπτυξη;

-       Aπό το ΚΚΕ, να παραδεχτεί πως αυτό που προτείνει δεν υπάρχει σε εφαρμογή πουθενά στη γή, ότι όσα λέει είναι εν πολλοίς ανεφάρμοστα και, κυρίως, ότι θα κάνει ότι πρέπει για να συμβάλει με συνεργασίες και συγκλίσεις για να πάμε πιο μπροστά. Όχι πιο πίσω, με στενές κομματικές και συντεχνιακές επιλογές που ήταν παλιές ακόμη και το 1990, που όλοι νομίζαμε ότι είχαμε την πολυτέλεια. Ότι επιτέλους το ημερολόγιο στο Περισσό δείχνει 2012 και ότι το δικό μας συμφέρον είναι πιο πάνω από το κομματικό των στελεχών και της νομενκλατούρας.

-       Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχουν και αυτοί βαρεθεί να αναλύουν και να διαπιστώνουν, ότι έχουν έστω κάποιες ιδέες που αντέχουν σε εφαρμογή και δεν είναι ιδανικές λύσεις για ουτοπικές κοινωνίες, γνωρίζοντας ότι μπορούν να τις λένε καθώς ποτέ δεν θα κληθούν και να τις εφαρμόσουν. Ότι τους ενδιαφέρει ο κόσμος, εμείς, και όχι να αποδειχθεί ότι έχουν δίκηο αυτοί και όλοι οι άλλοι λάθος. Κι ότι με σοβαρότητα, και όχι προσχηματικά, θα συνεργαστούν κυβερνώντας για να βοηθήσουν και να βελτιώσουν επιτέλους, όχι για να απαξιώσουν το απαξιωμένο και να έχουν σημαία το μπάχαλο.

-       Από το ΛΑΟΣ, ότι καταλάβαν και αυτοί ακόμη ότι το „λέω αυτό που ξέρω ότι οι άλλοι θέλουν να ακούσουν, ακόμη και αν απευθύνεται στα πιο χαμηλά ένστικτα και τον φόβο“ μας τελείωσε, ότι κατάλαβαν ότι καταλάβαμε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός και κάνει πολιτική τσιτάτων και συνθημάτων για τα ψηφαλάκια. Και ότι δεν καθορίζει τις απόψεις του από τις δημοσκοπήσεις αλλά από το δικό μας συμφέρον. Και ότι θα συνεργαστεί ειλικρινά και όχι για να καλύψει την μωροφιλοδοξία και την φιλαρχία του. 

-       Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Καμμένου, ότι εκτός απο την διάθεση του ίδιου για αρχηγία και προβολή, την εύκολη και πιασάρρικη αντιμνημονιακή ρητορεία και τα λαϊκίστικα συνθήματα περί κυβερνήσεων κατοχής κλπ, υπάρχει και κάποια άλλη ιδέα που συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση. Ιδέα που να αντέχει σε στοιχειώδη κριτική. Που θα λέει κάτι νέο, φρέσκο που να δείχνει ότι ο μόνος στόχος δεν είναι να μπεί στην Βουλή. Μια ιδέα που θα απαντάει όμως και στο ερώτημα: „Τόσο καιρό υπουργός, γιατί τώρα;“

-       Από την Δημοκρατική Αριστερά του Κουβέλη, ότι δεν επιδιώκει να είναι απλώς ένα βελτιωμένο ΠΑΣΟΚ. Ότι ξέρει τι θα τους κάνει όλους αυτούς τους πρώην πρασινοφρουρός που σπεύδουν να πυκνώσουν τις τάξεις του. Ότι έχει διαθεση να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα της αριστεράς και με όποιον χρειαστεί για να κυβερνήσει. Ότι υπάρχει λόγος που υπάρχει και ότι έχει να μας πεί τις προφανείς, δροσερές ιδέες που περιμένουμε να ακούσουμε από ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα και δεν τις ακούμε από πουθενά και από κανένα.

Επιτέλους, ας προσπαθήσουν όλοι μας αποδείξουν ότι έχουν λάθος όσοι τους θεωρούν άχρηστους, βολεμένους και ανόητους. Παρτάκηδες και με την πατρίδα και όλους εμάς χαμηλά στην ιεράρχισή τους. Ότι έχουν επαφή με εμάς, με το περιβάλλον, με την κατάσταση.

Και ότι θα προσπαθήσουν έστω τώρα να κάνουν ότι μπορούν για να κινηθεί το πράγμα. Να ξεκολλήσει από τη λάσπη. Ότι θα δουλέψουν αυτοί που αν και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο, έχουν άποψη για τα ένσημα τα δικά μας.

Ίσως περιμένω πολλά. Ίσως αιθεροβατώ, ματαιοπονώ και παραμυθιάζομαι. Ίσως είναι παράλογο να ζητάω λύση από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα.

Πιστεύω όμως ότι η Ελλάδα στις 7 Μαϊου θα είναι μια άλλη Ελλάδα και στο κομμάτι του πολιτικού της προσωπικού. Το πιστεύω για δύο λόγους:
-       Πρώτον, γιατί πιστεύω ότι τουλάχιστον εμείς καταλάβαμε κάτι περισσότερο από άλλες φορές και θα απαιτήσουμε με την ψήφο μας να ακουστούμε.
-       Δεύτερον, γιατί έχω όπως όλοι μας, την ανάγκη να πιστέψω ότι συμβαίνει η αλλαγή νοοτροπίας που έχουμε ανάγκη. Σε όλους και κυρίως στο κεφάλι του ψαριού. Απο εκεί που συνήθως αρχίζει η βρώμα.

Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε. Κυριακή 6 Μαϊου, κοντή γιορτή!

Πώς το Βranding τόπου «οδήγησε» την Καβάλα στην…κρουαζιέρα


Με σημαία δύο βασικά συνθήματα  «Κavala Greece: Νorth Aegean’s best kept secret finally revealed», και  «Kavala Greece: Ideal for cruises, open fοr business», η Καβάλα εισήλθε δυναμικά στον παγκόσμιο κατάλογο των προορισμών κρουαζιέρας. Μάλιστα τρέφει βάσιμες ελπίδες ότι θα καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τις προσπάθειες της στο άμεσο μέλλον.
Η Δημοτική Αρχή της πόλης σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους, τους τοπικούς παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς κατάφερε μέσα από ένα οργανωμένο πρόγραμμα να καθιερώσει τη περιοχή ως προορισμό κρουαζιέρας.
Η Καβάλα αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση ελληνικής πόλης η οποία μέχρι πρόσφατα δεν είχε ανακαλύψει ότι μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προορισμό. Για δύο σχεδόν αιώνες είχε εξασφαλίσει την ανάπτυξή της από άλλες πηγές. Η τουριστική περίοδος της Καβάλας περιοριζόταν μόνο στους θερινούς μήνες, όπου αποτελούσε συνήθως ένα ενδιάμεσο σταθμό κυρίως για το νησί της Θάσου.
Το παράδειγμα της Καβάλας είναι ενδεικτικό του «άυλου» θησαυρού που κρύβει η Ελλάδα. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μπορεί να αποτελέσει την πόλη «πιλότο» που θα οδηγήσει και άλλες πόλεις –δημοτικές αρχές στην υιοθέτηση τέτοιου είδους αναπτυξιακών προγραμμάτων.  
Η Καβάλα στηρίχτηκε σε πέντε βασικούς πυλώνες,  πάνω τους ανάπτυξε τα στρατηγικά δεδομένα και σχεδιάσε το πρόγραμμα  επικοινωνίας της. Συγκεκριμένα προχώρησε στη:
  • Δημιουργία ηλεκτρονικής διαδραστικής παρουσίασης (έντυπο .pdf),
  • Ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου εύχρηστου πολύπτυχου έντυπου τύπου “χάρτη”,
  • Σε ειδική B2B παρουσίαση, που χρησιμοποιήθηκε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις,
  • Στη δημιουργία περιπτέρων της πόλης σε δύο εκθέσεις, και  
  • Στη σύσταση Διαδικτυακού τόπου κρουαζιέρας της Καβάλας.
Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα βήματα που ακολούθησε η Καβάλα προκειμένου να καταφέρει να αποτελέσει προορισμό κρουαζιέρας. Πρόκειται για την εισήγηση του Δημοσθένη Μπρούσαλη, συμβούλου Βranding, στο πρόσφατο 1o Πανελλήνιο Συνέδριο Marketing & Branding Τόπου που έγινε στον Βόλο το διάστημα 30 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2012.

 Περίληψη
Ο τουρισμός δείχνει εδώ και χρόνια πως αποτελεί την σημαντικότερη αναπτυξιακή διέξοδο της πόλης της Καβάλας, ενός τόπου που είδε τους τομείς που στήριξαν την ευημερία του για δεκαετίες να φθήνουν ή και να εκλείπουν. Η ιδέα εξέλιξης της πόλης σε τουριστικό προορισμό ωρίμασε πλέον αρκετά, ώστε να αποφασίσει ως κοινωνία να διεκδικήσει συγκροτημένα τη θέση που δικαιούται στη διεθνή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφεται το 2010 το «Πρωτόκολλο Συνεργασίας των Δήμων Ηρακλείου, Βόλου και Καβάλας», με στόχο να είναι οι πρώτοι ελληνικοί προορισμοί που θα αποκτήσουν και θα λειτουργήσουν πλήρες σύστημα City Branding.
 O  στόχος της τουριστικής ανάπτυξης της Καβάλας δείχνει εφικτός, καθώς μια ψύχραιμη αποτίμησή της παρουσιαζει ένα δυνητικό προορισμό με σημαντική περιουσία και στοιχεία που μπορούν με ασφάλεια να εξελιχθούν σε σταθερά θεμέλια μακρόχρονης τουριστικής ανάπτυξης. Η θέση αυτή ενισχύθηκε δυναμικά με την πρόσφατη ενσωμάτωση του Δήμου Φιλίππων, καθώς ο ενιαίος Καλλικρατικός Δήμος Καβάλας μπορεί να υποσχεθεί μια ακόμη πιο πλήρη και ελκυστική εμπειρία επίσκεψης στο διεθνή ταξιδιώτη.
 O δυναμικός τομέας της κρουαζιέρας, ορίστηκε ως ο πρώτος στόχος εξωστρέφειας, καθώς διέπεται από συγκεκριμμένα χαρακτηριστικά (σχετικά λίγες εταιρίες διοργάνωσης κρουαζιέρων, ανάγκη συγκεκριμμένων υποδομών, θετική συγκυρία κλπ). Με αφορμή την παρουσία της πόλης σε δύο κλαδικές εκθέσεις (Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση “Sea trade Εurope”-Aμβούργο, και Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή και Έκθεση “Cruise&Tourism”-Ηράκλειο), μελετήθηκε η εξειδικευμένη Ταυτότητα προορισμού κρουαζιέρας της Καβάλας, αναλύθηκε σε βάθος η συνολική προσέγγιση των εταιριών κρουαζιέρας και ο τρόπος που επιχειρούν, καταρτίστηκε η αντίστοιχη Στρατηγική Επικοινωνίας και Ανάπτυξης (“City Branding Strategy”), αποφασίστηκε η στρατηγική τοποθέτηση (“Positioning”) του τόπου, σχεδιάστηκαν στοχευμένα “εργαλεία” προβολής.
 Η ζητούμενη επικοινωνία αποτελεί τυπικό παράδειγμα επικοινωνίας Business to business (“B2B”), καθώς το κοινό – στόχος της προσπάθειας ήταν ειδικοί εταιριών κρουαζιέρας και όχι τουρίστες. Μετρήθηκε η περιουσία του τόπου, τα θετικά του ως προορισμού, οι σχετικές υποδομές, τα σημεία που υπερέχει (“USP”), και επαναδιατάχθηκε το σύνολο της πληροφορίας αυτής με άξονα το τι ακριβώς ζητούν οι εταιρίες κρουαζιέρας (“Reason why”). Τα στοιχεία αυτά συμπληρώθηκαν με τις απαραίτητες τεχνικές πληροφορίες, που τα κάνουν άμεσα αξιοποιήσιμα.
 Ως κεντρικά μηνύματα της προσπάθειας επιλέχθηκαν τα εξής:
“Κavala Greece: Νorth Aegean’s best kept secret finally revealed”, και
“Kavala Greece: Ideal for cruises, open fοr business”,
 Με αυτά τα στρατηγικά δεδομένα, σχεδιάστηκαν οι εξής εφαρμογές επικοινωνίας:
  • Ηλεκτρονική διαδραστική παρουσίαση (έντυπο .pdf),
  • Εξειδικευμένο εύχρηστο πολύπτυχο έντυπο τύπου “χάρτης”,
  • Ειδική B2B παρουσίαση που χρησιμοποιήθηκε στις κατ’ιδίαν συναντήσεις,
  •  Τα περίπτερα της πόλης στις 2 εκθέσεις,
  •  Διαδικτυακός τόπος κρουαζιέρας της Καβάλας.
 Η αρχική προσπάθεια στέφθηκε από πλήρη επιτυχία, η σχέση επένδυσης / αποτελέσματος κρίνεται εξαιρετική, και οι στόχοι καλύφθηκαν. ‘Εγινε το πρώτο σίγουρο βήμα για να πετύχει ο τόπος το  όραμά του:
Η Καβάλα μπήκε δυναμικά στην εικόνα των μελλοντικών προορισμών κρουαζιέρας και βάσιμα ελπίζει στην κεφαλαιοποίηση της προσπάθειάς της στο άμεσο μέλλον.



 1.     Καβάλα και Τουρισμός: Αλλαγή οικονομικού τοπίου, αλλαγή στάσεων και απόψεων
 Η Καβάλα είναι μια περίπτωση ελληνικής πόλης που σχεδόν ποτέ δεν είδε τον εαυτό της τουριστικά. καθώς για δύο σχεδόν αιώνες είχε εξασφαλίσει την ανάπτυξή της από άλλες πηγές. Η τουριστική περίοδος της Καβάλας περιοριζόταν στους καλοκαιρινούς μήνες, με την πόλη να είναι συνήθως ένας ενδιάμεσος σταθμός για το νησί της Θάσου ή ένας σταθμός του οδικού τουρισμού προς την Κωνσταντινούπολη. Μοιραία, η  τοπική κοινωνία αδιαφορούσε για τον τουρισμό και οι υποδομές φιλοξενείας της πόλης και οι σχετικές επενδύσεις ήταν επίσης περιορισμένες.
 Όμως η Καβάλα είδε μέσα σε 60 χρόνια, σχεδόν όλες τις πηγές ανάπτυξής της να μειώνονται δραστικά ή και να εξαφανίζονται. Μαζί, χαθήκαν και τα «δορυφορικά» επαγγέλματα αυτών των πηγών ενώ η παραγωγή και η κατανάλωση μειώθηκαν. Η Καβάλα κατέληξε να θεωρείται μια ακριβή πόλη με υψηλή ποιότητα αλλά και υψηλό κόστος ζωής, χωρίς να έχει πλέον τη δυνατότητα να παράγει αρκετό πλούτο ώστε να τροφοδοτήσει με επάρκεια την τοπική οικονομία.
 Η γενική οικονομική κρίση των τελευταίων ετών επιτάχυνε την ύφεση και διόγκωσε το πρόβλημα. Η ανάγκη για εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις γίνεται κάθε μέρα επιτακτικότερη. Η διοίκηση της πόλης, οι φορείς και η τοπική κοινωνία επανεξετάζουν τις δυνατότητές της και είναι πλέον πρόδηλη η αλλαγή στάσης ως προς τον τουρισμό που προβάλει ως η σημαντικότερη πιθανή πηγή ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες. Η σχετική ανοικτή συζήτηση γίνεται εντονότερη και ο προβληματισμός ωριμάζει.
 Οι συνθήκες κάνουν την ιδέα να δείχνει ολοένα και γοητευτικότερη, με σημαντικότερο τέτοιο γεγονός την ενσωμάτωση του Δήμου Φιλίππων στον ιστό του Δήμου Καβάλας στα πλαίσια του προγράμματος “Καλλικράτης”, που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση ενίσχυση της τουριστικής πρότασης με σημαντικά μνημεία, ιστορικές αναφορές και πολιτιστικά δρώμενα.
 Ρόλο σε αυτή την αλλαγή διαδραματίζει αναμφίβολα και η αλλαγή διοίκησης της πόλης το 2006 που έρχεται να δώσει ένα άλλο όραμα, σε στενή συνεργασία με το σύνολο της Καβάλας. Ο τουρισμός προτάσσεται ως αναπτυξιακή επιλογή, οι δυνατότητές του τόπου εξετάζονται σοβαρά ίσως για πρώτη φορά, η πόλη πιστεύει πλέον στις δυνάμεις της, επιθυμεί να γίνει ένας τουριστικός προορισμός που θα διεκδικήσει με αξιώσεις το μερίδιο που της αναλογεί και αποφασίζει να το επιχειρήσει με επαγγελματικό τρόπο, οργάνωση, συνέπεια και συνέχεια.
 Σήμερα, η Καβάλα βρίσκεται ήδη στην πρώτη φάση της σχετικής μελέτης συστήματος Ταυτότητας Πόλης (City Branding). που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012, βάζοντας τα στέρεα θεμέλια της τουριστικής ανάπτυξης της τριετίας 2012 – 2014, και διατηρώντας την πόλη στην πρωτοπορία των καινοτόμων ελληνικών πόλεων.
 Τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα ενθαρυντικά. Η Καβάλα ξεκίνησε το ταξίδι της τουριστικής ανάπτυξης με αυτοπεποίθηση και πολλές βάσιμες ελπίδες. 

 2.     Κρουαζιέρα: Μια ευκαιρία στον ορίζοντα
Η Καβάλα, άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα και με το λιμάνι της να αποτελεί διαχρονικά έναν παραδοσιακό οικονομικό πόλο, ήταν φυσικό να ενδιαφερθεί για την κρουαζιέρα, αυτή τη σχετικά νέα τάση της ελληνικής τουριστικής πολιτικής. Η πιθανή „αλλαγή ρότας“ των κρουαζιερόπλοιων που αναζητούν νέους, ανεκμετάλευτους προορισμούς στο Βόρειο Αιγαίο και η ανάπτυξη σημαντικών λιμανιών στην ευρύτερη περιοχή που λειτουργούν ως αφετηρίες / τερματισμοί κρουαζιέρων (home ports) όπως η Κωνσταντινούπολη, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την Καβάλα ώστε να οραματιστεί τον εαυτό της ως έναν πρωτεύοντα προορισμό κρουαζιέρας της επόμενης δεκαετίας.
 Η ανάλυση των δεδομένων και οι οικονομικές / επιχειρηματικές διαστάσεις του τουριστικού τομέα “Κρουαζιέρα” οδηγούν σε μερικά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
  • Αντίθετα με τις “κλασικότερες” μορφές τουρισμού, στον τομέα της κρουαζιέρας δραστηριοποιείται ένας σχετικά μικρός αριθμός εταιριών, με το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς αυτής να ανήκει σε λίγες δεκάδες εταιρίες. Αυτό κάνει τα θέματα της επικοινωνίας, της προβολής και της πώλησης να δείχνουν ευκολότερα διαχειρίσημα. Συγχρόνως, όμως δημιουργεί αυξημένες ανάγκες αποτελεσματικότητας κάθε ενέργειας και επιβάλει μεγαλύτερη προσοχή καθώς τα περιθώρια αστοχιών είναι πολύ περιορισμένα.
  • Οι αναγκαίες υποδομές της πόλης που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών κρουαζιέρας είναι σαφώς μικρότερες, καθώς δεν απαιτούνται βασικές παράμετροι, όπως πχ τα ξενοδοχεία και οι θέσεις σταθμεύσεις.
  • Το προφίλ των ανθρώπων που “αγοράζουν κρουαζιέρα” είναι συνήθως οικονομικά και μορφωτικά υψηλό. Αυτό σημαίνει πως το προσδοκόμενο ανά επισκέπτη εισόδημα για τον τόπο είναι αντίστοιχα υψηλό.
  • Τα σημερινά κρουαζιερόπλοια έχουν την δυνατότητα μεταφοράς μέχρι και 3.500 επιβατών. Στον αριθμό αυτόν, θα πρέπει να προστεθεί το μεγαλύτερο τμήμα του πληρώματος του καραβιού, που συνήθως έχει μια αναλογία 1 προς 2 με τον αριθμό των επιβατών (ένα μέλος πληρώματος = 2 επιβάτες), γεγονός που ανεβάζει σημαντικά τους δυνητικούς επισκέπτες του προορισμού ανά ταξίδι.
Όλα αυτά τα θετικά συμπεράσματα επέβαλαν στη διοίκηση της Καβάλας, σε στενή συνεργασία με τους άλλους φορείς της πόλης, να διερευνήσει την προβαλλόμενη ευκαιρία και τα πιθανά οφέλη από την προσπάθεια ανάδειξης της Καβάλας σε προορισμό κρουαζιέρας, αποβλέποντας σε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που φιλοξενεί ετησίως ο τόπος σήμερα.

  3.     Κρουαζιέρα: Υποσύνολο της ευρύτερης έννοιας «Τουρισμός»
Από την αρχή της σχετικής συζήτησης, τονίστηκε και συμφωνήθηκε από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη μια βασική αρχή: η όλη προσπάθεια θα έπρεπε να γίνει στοχευμένα, μεθοδικά, οργανωμένα και με στόχους την καλύτερη δυνατή σχέση επένδυσης – αποτελέσματος και τη δημιουργία θεμελίων περαιτέρω ανάπτυξης και εξέλιξης. Υιοθετήθηκε η Στρατηγική προσέγγιση την οποία άλλωστε επιβάλλει η σοβαρότητα της ευκαιρίας και η σημασία της για την πόλη και την οικονομια της.
 Είναι φανερό ότι η έννοια “Κρουαζιέρα” δεν μπορεί παρά να είναι τμήμα της συνολικής προσπάθειας ανάδειξης της Καβάλας σε Τουριστικό προορισμό (Κρουαζιέρα < Τουρισμός). Αντίστοιχα, η μελέτη “Ταυτότητα Κρουαζιέρας” (σημ.: Ο όρος “Ταυτότητα Κρουαζιέρας” προτείνεται για την ανάγκη της μελέτης αυτής και μόνο), αποτελούσε υποσύνολο της ευρύτερης μελέτης “Ταυτότητα Πόλης” της Καβάλας, μελέτης που βρίσκεται μεν σε εξέλιξη αλλά δεν είναι ακόμη αξιοποιήσημη!
 Τα διλήμματα της πόλης ήταν προφανή:
  • Να προχωρήσει εδώ και τώρα σε μελέτη Στρατηγικής και ενέργειες διεκδίκησης της θέσης της ως προορισμός κρουαζιέρας ή να περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πλήρους μελέτης Ταυτότητας πόλης όπως ίσως θα έπρεπε;
  • Πόσος είναι ο πραγματικός κίνδυνος να χαθούν ώρες, προσπάθειες και χρήματα, αν επιχειρηθεί κάτι που μοιάζει πρωθύστερο;
  • Έχει η πόλη την πολυτέλεια να μην προσπαθήσει να εκμεταλευτεί μια τόσο σημαντική άμεση συγκυρία;
 Η ομόφωνη απόφαση της πόλης ήταν να προχωρήσει άμεσα στην προσπάθεια, λαμβάνοντας όλα τα δυνατά μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες αστοχίας και να είναι δυνατή η ένταξη της μελέτης για την κρουαζιέρα με μικρής σχετικά κλίμακας αναγκαίες παρεμβάσεις στην γενική Ταυτότητα πόλης, μόλις αυτή ολοκληρωθεί.
 Η πόλη αποφάσισε να απαντήσει θετικά και συντεταγμένα στην αναπτυξιακή πρόκληση «Καβάλα: Προορισμός Κρουαζιέρας».

 4.     Έρευνα και ανάλυση: Διερευνώντας το πώς και το γιατί
Η μελέτη και οι ενέργειες του θέματος «Καβάλα / Κρουαζιέρα», στρατηγικά και τακτικά, αποτελούν μια τυπική περίπτωση επικοινωνίας «Βusiness to Business» (δηλ. Πώλησης από φορέα προς επαγγελματίες) καθώς το αποκλειστικό κοινό – στόχος είναι οι διοικήσεις και τα στελέχη των εταιριών κρουαζιέρας. Έπρεπε λοιπόν να τηρηθούν οι σχετικές προδιαγραφές του μοντέλου «Βusiness to Business», να γίνουν σεβαστές οι ιδιαιτερότητες του κοινού – στόχος, να γνωρίζει η μελετητική ομάδα τον τρόπο με τον οποίον λειτουργούν οι δυνητικοί πελάτες, ώστε να σχεδιαστούν με ακρίβεια η Στρατηγική, οι τακτικές ενέργειες και οι εφαρμογές επικοινωνίας. Η σχετική έρευνα είχε δύο βασικές πηγές:
Εικόνα 1: Δείγματα ενημερωτικού υλικού προώθησης κρουαζιέρας, με αναφορά σε συγκεκριμένους προορισμούς

  • Τους διαδικτυακούς τόπους των δέκα σημαντικότερων εταιριών κρουαζιέρας, ώστε να αναλυθεί και να αποτυπωθεί η μεθοδολογία με την οποία δημιουργούν τα προϊόντα τους, ο τρόπος πώλησης των προϊόντων αυτών και τα αντίστοιχα “εργαλεία” προβολής τους (βλ.: Εικόνα 1), οι προορισμοί που επιλέγουν και το σκεπτικό πίσω από τις επιλογές αυτές, το επίπεδο πληροφόρησης που παρέχουν στους καταναλωτές για κάθε προορισμό που εντάσσουν στα προγράμματά τους κ.λπ..
 Έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό ανθρώπων που έχουν πάει / αγοράσει τουλάχιστον μια κρουαζιέρα, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα αναφορικά με την πραγματική εμπειρία τους, με τα κριτήρια με τα οποία επέλεξαν, την αίσθηση που αποκόμισαν μετά την έκθεση τους στην επικοινωνία των εταιριών κρουαζιέρας, το επίπεδο ικανοποίησής τους κ.λπ.
 Η έρευνα αυτή απέδωσε σημαντικά και εφαρμόσιμα συμπεράσματα που αποτέλεσαν θεμελιώδη τμήματα της Στρατηγικής που εκπονήθηκε. Τα συμπεράσματα αυτά αναπτύσσονται συνοπτικά στις τρείς παρακάτω υποενότητες:
 4.1.      Βασικά κριτήρια επιλογής προορισμού
Τα τρία κυριότερα κριτήρια επιλογής προορισμών δείχνουν να είναι τα εξής:
  • Να είναι ο προορισμός μέσα στην, σχετικά ευθύγραμμη, πορεία που θα ακολουθήσει το κρουαζιερόπλοιο από τον προηγούμενο σταθμό μέχρι κάποιον από τους επόμενους ήδη επιλεγμένους προορισμούς. Η Καβάλα θα μπορούσε υπό όρους να είναι ένας τέτοιος προορισμός, όμως το συγκεκριμένο κριτήριο δείχνει πως είναι μάλλον το ασθενέστερο από τα τρία και δεν φαίνεται να αποτελεί από μόνο του επαρκή λόγο επιλογής ενός προορισμού.
  • Να είναι ο προορισμός τόσο γνωστός και τόσο γοητευτικός για το διεθνές αγοραστικό κοινό, ώστε να αποτελεί από μόνος του αιτία αγοράς της προτεινόμενης κρουαζιέρας. Η Καβάλα δεν είναι ένας τέτοιος προορισμός, καθώς δεν συγκαταλέγεται ακόμη στους τουριστικά προβεβλημένους και διάσημους προορισμούς της πατρίδας μας.
  • Να παρέχει ο προορισμός τη δυνατότητα δημιουργίας και πώλησης οργανωμένων εκδρομών από τις εταιρίες κρουαζιέρας. Οι εκδρομές προς σημαντικά κοντινά αξιοθέατα και δραστηριότητες συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κυριότερα κέντρα κέρδους των εταιριών κρουαζιέρας και αποτελούν το ισχυρότερο κρητήριο επιλογής ενός νέου προορισμού. Η Καβάλα έχει όλα όσα χρειάζεται για να είναι ένας τέτοιος προορισμός, μόνο που οι δυνατότητές της αυτές παραμένουν ακόμη σχεδόν άγνωστες στα στελέχη των εταιριών κρουαζιέρας, όπως άλλωστε και η ίδια η πόλη.
 4.2.      Η σημασία της ίδιας της πόλης
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον θεωρείται το συμπέρασμα ότι η πόλη γύρω από κάθε λιμάνι, μάλλον δεν αξιολογείται ως σημαντική από τις εταιρίες κρουαζιέρας καθώς, όπως προαναφέρθηκε, σημαντικό κομμάτι των εσόδων τους προέρχεται από τις οργανωμένες εκδρομές εκτός πόλης και όχι από την επίσκεψη / ξενάγηση των επιβατών στην ίδια την πόλη.
 
Εικόνα 2: Αεροφωτογραφία της παλιάς πόλης της Καβάλας 
Βεβαίως, η ύπαρξη μιας όμορφης πόλης όπως η Καβάλα (βλ.: Εικόνα 2) θεωρείται ότι συμβάλλει στη γενικότερη εικόνα του προορισμού, αλλά όχι καθοριστικά.  
4.3.      Η σημασία των υποδομών του λιμανιού
Η ύπαρξη ενός σύγχρονου ασφαλούς λιμανιού που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα τα κρουαζιερόπλοια και διαθέτει τα εκπαιδευμένα στελέχη και τις αναγκαίες υποδομές ασφαλείας / υποδοχής που επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία, αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής ενός προορισμού από τις εταιρίες κρουαζιέρας. Η ύπαρξη επιτυχημένων προορισμών χωρίς τέτοιο λιμάνι είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν αυτόν τον κανόνα.
 Η Καβάλα διαθέτει ήδη ένα τέτοιο λιμάνι που είναι αναπόσπαστο τμήμα της εικόνας της και έχει ήδη δρομολογήσει τις αναγκαίες εργασίες βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του (βλ.: Εικόνα 3).
 
Εικόνα 3: Αεροφωτογραφία του λιμανιού της Καβάλας με αποτυπωμένες τις διαστάσεις ελλιμενισμού, όπως αυτές βελτιώνονται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών εκσυγχρονισμού του που βρίσκονται σε εξέλιξη
Άξιο ιδιαίτερης μνείας θεωρείται και το γεγονός ότι η διοίκηση του «Οργανισμού Λιμένος Καβάλας», δηλαδή του φορέα διαχείρησης του λιμανιού, συμμετέχει ενεργά μαζί με τη διοίκηση της πόλης, την κοινωφελή εταιρία του Δήμου Καβάλας «Δημωφέλεια» και το Επιμελητήριο Καβάλας στο σκληρό πυρήνα της ομάδας που χειρίζεται τη διεκδίκηση του στόχου «Καβάλα, προορισμός κρουαζιέρας».

 5.     Προϊόν «Καβάλα / Κρουαζιέρα»: Αποτίμηση «περιουσίας» και διαμόρφωση πρότασης
Με δεδομένα τα συμπεράσματα της έρευνας που αναφέρθηκαν στην υποενότητα 4, αποτιμήθηκε η τουριστική „περιουσία“ της πόλης και καταγράφτηκε λεπτομερώς το σύνολο των κοντινότερων και των σχετικά πιο μακρινών σημείων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Η διαδικασία αυτή αξιολογείται ως ζωτικής σημασίας και  γίνεται για δύο λόγους:
  • Η «περιουσία» συμμετέχει στη διαμόρφωση και συμβάλει αποφασιστικά στην αποτελεσματικότητα της τελικής πρότασής της πόλης προς τις εταιρίες κρουαζιέρας. 
  • Η αποτίμηση αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πρότασης Στρατηγικής Ταυτότητας και Ανάπτυξης που ακολουθεί.
 Από την σχετική ανάλυση προέκυψε ότι η Καβάλα διαθέτει πλήθος σημείων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει από σημεία ιστορικού και προσκυνηματικού χαρακτήρα μέχρι σημεία εξαιρετικού φυσικού κάλους και εναλλακτικών μορφών ψυχαγωγίας. Όμως, δεν είναι όλα τα σημεία αυτά ισάξια, ούτε βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.
 

 Χάρτης 1: Αποτύπωση όλων των σημείων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος σε απόσταση μιας ώρας και δεκαπέντε λεπτών από το λιμάνι της Καβάλας.
 Η τελική επιλογή των σημείων που συμμετέχουν στην διαμόρφωση του προϊόντος «Καβάλα/Κρουαζιέρα» έγινε με την χρήση δύο βασικών κριτηρίων:
  • Βρίσκονται σε απόσταση από την Καβάλα που δεν ξεπερνάει τη μια ώρας και δεκαπέντε λεπτά (βλ.: Χάρτης 1), άσχετα από το αναγκαίο μέσο μεταφοράς (οδική μεταφορά, θαλάσσια μεταφορά, συνδυασμός μέσων μεταφοράς κ.λπ.).
  • Βρίσκονται σε επισκέψιμη κατάσταση σήμερα, ή έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαραίτητες επενδύσεις και οι σχετικές εργασίες ώστε να είναι επισκέψιμα και άρτια μέχρι το 2014.
 Το 2014 ορίστηκε ως η πρώτη καταληκτική ημερομηνία ωρίμανσης και επιτυχίας των ενεργειών της πόλης, με δεδομένη την διαδικασία με την οποία καταρτίζουν τα σχέδιά τους οι εταιρίες κρουαζιέρας, και τον ανάλογο χρόνο που απαιτεί η διαδικασία αυτή.
Με αυστηρή τήρηση των δύο αυτών κριτηρίων, αποτυπώθηκε το σύνολο των σημείων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και συγκεντρώθηκαν οι πληροφορίες αλλά και τα απαραίτητα τεχνικά στοιχεία που χρειάζονται  τα στελέχη των εταιριών κρουαζιέρας που διαμορφώνουν το πρόγραμμα οργανομένων εκδρομών.

 6.     Στρατηγική Ταυτότητας και Ανάπτυξης: ένας θαλάσσιος «οδικός χάρτης» προς την επιτυχία
H διατύπωση της αναγκαίας Στρατηγικής Ταυτότητας και Ανάπτυξης είναι η σημαντικότερη φάση της όλης μελέτης „Καβάλα, προορισμός κρουαζιέρας“, καθώς ορίζει με σαφήνεια τους στόχους, θέτει προτεραιότητες, προτείνει τακτικές ενέργειες, και διασφαλίζει την αναγκαία συνέχεια και την συνέπεια των προσπαθειών της πόλης και των φορέων της σε βάθος χρόνου.
 Είναι ένας «οδικός χάρτης» που αποτυπώνει το σημείο εκκίνησης, δηλαδή την υφιστάμενη κατάσταση, ορίζει την επιθυμητή μελλοντική θέση μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της προσπάθειας της πόλης, προσμετράει την απόσταση μεταξύ των δύο σημείων και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Καβάλα θα διασχίσει την απόσταση αυτή με ασφάλεια, στον μικρότερο δυνατό χρόνο και με την μικρότερη δυνατή επένδυση.
 Μερικά από τα σημαντικότερα σημεία της Στρατηγικής αυτής, αναφέρονται συνοπτικά στις τέσσερεις υποενότητες που ακολουθούν:
 6.1.      Το Όραμα και η Αποστολή της Καβάλας, ως προορισμός κρουαζιέρας
Η Αποστολή (mission) του τόπου στην εξεταζόμενη μελέτη, μαζί με το αντίστοιχο Όραμα (vision) που υποστηρίζει την Αποστολή αυτή, αποτελούν την περιεκτική περίληψη της Στρατηγικής αλλά και τους δύο θεμέλιους λίθους της. Η διατύπωση τους θεωρείται καθοριστικής σημασίας και λειτουργεί ως πυξίδα που κρατάει την πόλη και τους φορείς της σταθερά προσηλωμένους στους στόχους τους:
  • Όραμα: Να γίνει η Καβάλα ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και επιθυμητούς προορισμούς κρουαζιέρας στην Μεσόγειο και στην Ευρώπη.
  • Αποστολή: Η Καβάλα στοχεύει να αναδειχθεί σε πρωτεύοντα προορισμό κρουαζιέρας αποβλέποντας στην αειφόρο ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, στη διαρκή βελτίωση των εισοδημάτων και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και στην ενίσχυση της γενικότερης τουριστικής της θέσης. Ο στόχος δείχνει εφικτός καθώς, αναλογικά με το μέγεθός της, είναι ένας από τους πληρέστερους προορισμούς της Μεσογείου με πληθώρα φυσικών, ιστορικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών που μπορούν να την κάνουν μοναδική, είναι αυθεντική και γοητευτική στις εταιρίες κρουαζιέρας αλλά και στους διεθνείς καταναλωτές.
 6.2.      Μοναδικότητα / Αυθεντικότητα
Όπως προαναφέρθηκε, μέχρι πρόσφατα η Καβάλα δεν ιεραρχούσε τον τουρισμό ψηλά στις αναπτυξιακές επιλογές της. Έτσι, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή ώς προορισμός, εντός και εκτός Ελλάδος. 
Όμως, αυτό έχει και την θετική του πλευρά: ηΚαβάλα δεν είναι ένα τουριστικό σκηνικό. Έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την ταυτότητά της ως μια αυθεντική μεγάλη ελληνική πόλη. Ως ένας τόπος όπου ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει τον πραγματικό τρόπο ζωής της χώρας μας. Το χαρακτηριστικό αυτό συμπίπτει με μια από τις πιο ισχυρές σημερινές τάσεις τους διεθνούς τουρισμού, αυτήν της «Ανάγκης για εξερεύνηση, ανακάλυψη και αυθεντικότητα» (βλ. Yποενότητα 6.3).  Μερικά μόνο από τα σημαντικά στοιχεία που συμβάλλουν στην μοναδικότητα της πόλης ως προορισμού κρουαζιέρας αλλά και γενικότερα ως τουριστικού πόλου ανάπτυξης, είναι επιγραμματικά και τα εξής: 
  • Η σχέση του τόπου με τον Απόστολο Παύλο (βλ.: Εικόνα 4), τον «Απόστολο των Εθνών», είναι γνωστή και ιστορικά τεκμηριωμένη: στο λιμάνι της Καβάλας πρωτοπάτησε σε ευρωπαϊκό έδαφος, διά της ρωμαϊκής Εγνατίας Οδού έφτασε στην πόλη των Φιλίππων, για να κατεβεί στις όχθες του  Ζηγάκτη ποταμού όπου βάπτισε την Αγία Λυδία, την πρώτη ευρωπαία Χριστιανή, εκεί φυλακίστηκε και απελευθερώθηκε με θαύμα, εκεί ίδρυσε την πρώτη ευρωπαϊκή Εκκλησία που επισκέφτηκε άλλες δύο φορές κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αποστολικών περιοδειών πριν να θανατωθεί στην Ρώμη. Όλα αυτά τα μέρη διασώζονται και είναι επισκέψιμα. 


  • Η οικονομική και κοινωνική σχέση της Καβάλας με την καλλιέργεια, την επεξεργασία, την εμπορία και την εξαγωγή καπνού για αρκετές δεκαετίες είναι επίσης γνωστή και σημαντική. Η πόλη διατηρεί ακόμη ένα σημαντικό απόθεμα από βιομηχανικά κτήρια της εποχής αυτής (καπναποθήκες), ένα αξιόλογο θεματικό Μουσείο (Δημοτικό Μουσείο Καπνού Καβάλας) με πλούσια συλλογή μηχανημάτων και εργαλείων και ένα αρχείο με ντοκουμέντα, έγγραφα και φωτογραφίες που συμπληρώνεται διαρκώς.
  • Η Αρχαία πόλη των Φιλίππων, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία μνημεία της Ελλάδος (βλ.: Εικόνα 5), το Αρχαίο θέατρο και το εξαιρετικής σημασίας Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου που διοργανώνεται κάθε χρόνο, το Αρχαιολογικό Μουσείο των Φιλίππων, αλλά και το γεγονός ότι στο σημείο αυτό έγινε η μάχη των Φιλίππων, μια απο τις μάχες που έκριναν το μέλλον μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας, συμβάλλουν δραστικά στην ενίσχυση της μοναδικότητας του τόπου.
 

Εικόνα 5: Αεροφωτογραφία του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, όπου απαικονίζονται μεταξύ άλλων τα ερείπια της αρχαίας πόλης, η Βασιλική Α’, το Αρχαίο Θέατρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων.
 6.3.      Διεθνείς τουριστικές τάσεις
Μερικές από τις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν ή αναδύονται στη διεθνή τουριστική βιομηχανία και επηρεάζουν την πιθανή επιτυχία του περιγραφόμενου εγχειρήματος της Καβάλας, είναι και οι εξής:
  • Αναζήτηση για αυθεντικότητα. Ο σύγχρονος τουρίστας αναζητάει πλέον νέες εικόνες, νέες γεύσεις και ήχους, την αυθεντική κουλτούρα, έκθεση στον πραγματικό τρόπο ζωης του τόπου, αληθινές εμπειρίες. Προσβλέπει στη χαρά της ανακάλυψης και απομακρύνεται από τουριστικούς προορισμούς που έχουν υπερεκτεθεί και πολυχρησιμοποιηθεί. Η Καβάλα είναι ένας τόπος που σαφώς καλύπτεται από την τάση αυτή.
  • Οικολογία / περιβάλλον. Οι τόποι που σέβονται το περιβάλλον και κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην το επιβαρύνουν, αντιμετωπίζονται θετικά από τους διεθνείς καταναλωτές και κερδίζουν την εκτίμηση και την πολύτιμη  έξωθεν καλή μαρτυρία των επισκεπτών τους, που δηλώνουν διατεθειμένοι να πληρώσουν ακριβότερα για ένα τέτοιο τουριστικό προϊόν. Η Καβάλα διαθέτει όλα τα δεδομένα για να κεφαλαιοποιήσει αυτή την διεθνή τάση.
  • Συχνότερες αλλά συντομότερες διακοπές. Η διεθνής οικονομική συγκυρία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής και εργασίας είναι οι κύριες αιτίες αυτής της τάσης, που άλλωστε δείχνει να οδηγεί και την αύξηση των πωλήσεων κρουαζιέρας παγκοσμίως. Οι διεθνείς καταναλωτές προτιμούν πλέον ολιγοήμερες διακοπές συχνότερα (που συχνά μεταφράζονται σε διακοπές city breaks), αντί της παλαιότερης τάσης που μιλούσε για διακοπές διάρκειας εβδομάδων, μια ή δύο φορές το χρόνο. Η Καβάλα ως σύγχρονη, αυθεντική ελληνική / μεσογειακή / ευρωπαϊκή πόλη με πολλά αξιοθέατα και ενδιαφέροντα, δείχνει να έχει το σωστό μέγεθος και όλα τα χαρακτηριστικά  που προϋποθέτει η τάση που περιγράφηκε.
 6.4.      Τόνος φωνής / Κεντρικά μηνύματα
Με δεδομένη την μορφή της επικοινωνίας που απευθύνεται σε επαγγελματίες και στοχεύει  στο να καλύψει τις εξειδικευμένες απαιτήσεις τους, επελέγει ο τόνος φωνής της άμεσης, επιχειρηματικής γλώσσας για τα δύο κεντρικά μηνύματα, αλλά με παρούσα την αναγκαία συναισθηματική. Πιο συγκεκριμένα, τα κεντρικά μηνύματα αυτής της φάσης της προβολής είναι τα εξής:
  • « Kavala, Greece! North Aegean’s best kept secret, finally revealed» (Καβάλα! Το πιο καλοκρυμμένο μυστικό του Βόρειου Αιγαίου, επιτέλους αποκαλύπτεται), πρόταση που τονίζει τις παραμέτρους της αυθεντικότητας και της σημασίας του τόπου, υποδηλώνοντας παράλληλα και την ποικιλομορφία του.
  • «Kavala, Greece! A city ideal for cruises and open for business» (Καβάλα! Μια πόλη ιδανική για κρουαζιέρα και ανοικτή στην επιχειρηματικότητα), μήνυμα που, εκτός από τις αρετές του προορισμού, δηλώνει και την διάθεσή της Καβάλας να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα τον στόχο της, ως ένας πρωτεύον προορισμός κρουαζιέρας στην Μεσόγειο.
Η ίδια διάθεση διέπει τους τίτλους των κεφαλαίων όλων των εφαρμογών επικοινωνίας, τα κυρίως κείμενα αλλά και την επιλογή των εικόνων.

7.     Τακτικές ενέργειες / Εφαρμογές επικοινωνίας
Οι άμεσες τακτικές ενέργειες που επιλέχθηκαν, ήταν η αυτόνομη συμμετοχή της Καβάλας σε δύο θεματικές εκθέσεις κρουαζιέρας, μια διεθνή, καταξιωμένη και ιδιαίτερα σημαντική και μια άλλη νέα, μικρότερης κλίμακας που έγινε στην χώρα μας, επίσης όμως με διεθνή συμμετοχή. Kαι οι δύο εκθέσεις διοργανώθηκαν στα πλαίσια αντίστοιχων κλαδικών συνεδρίων. Τα συνέδρια / εκθέσεις αυτά ήταν τα εξής:
  • Συνέδριο και έκθεση «Sea trade Europe 2011» (27-29  Σεπτεμβρίου 2011, Αμβούργο Γερμανίας, http://www.seatrade-europe.com/).
  • Συνέδριο και έκθεση «Cruise and Tourism 2011» (3-4 Οκτωβρίου 2011, Hράκλειο Κρήτης, http://www.cruiseandtourism.com/).
Με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της συμμετοχής της Καβάλας στις δύο εκθέσεις, η  όλη προετοιμασία περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη διασφάλιση σύντομων συναντήσεων / παρουσιάσεων του προορισμού με τα στελέχη των σημαντικών εταιριών κρουαζιέρας, καθώς και την συμμετοχή αξιωματούχου της πόλης στο συνεδριακό κομμάτι της «Cruise and Tourism 2011», ως ομιλητού.
 Αποφασίστηκε επίσης η μελέτη και υλοποίηση εξειδικευμένων εφαρμογών επικοινωνίας, που σχεδιάστηκαν με γνώμονα τις απαιτήσεις των εταιριών κρουαζιέρας, όπως αυτές προέκυψαν μέσα από την ανάλυση που προηγήθηκε και αναφέρθηκε στην Ενότητα 4. Οι εφαρμογές δημιουργήθηκαν αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα.
 Εικόνα 6: Σελίδα του σχετικού κεφαλαίου της διαδραστικής παρουσίασης.  
Η δομή και η ύλη των εφαρμογών επικοινωνίας κάλυψαν εύληπτα και σύντομα όλες τις αναγκαίες παραμέτρους, περιλαμβάνονας θέματα όπως η αυθεντικότητα και οι λόγοι που κάνουν την Καβάλα μοναδική, η μακραίωνη ιστορία της, η σχέση με τον Απ. Παύλο, το λιμάνι και οι υποδομές του, η ποικιλία των σημείων ιδιαίτερου ενδαφέροντος, η ψυχαγωγία, οι αγορές, η γαστρονομία κ.λπ.
Ακόμη, δόθηκαν γενικές πληροφορίες όπως η γεωγραφική θέση, η μορφολογία και το κλίμα που χαρακτηρίζουν την Καβάλα, οι γενικότερες υποδομές που διαθέτει κ.λπ.
 
Χάρτης 2: Χάρτης της παλιάς και της νέας πόλης της Καβάλας, όπου αποτυπώνονται και περιγράφονται οι ζώνες δραστηριοτήτων και τα αξιοθέατα.
 Στη συνέχεια σχεδιάστηκαν δύο χάρτες, ένας που απεικονίζει τις θέσεις των υπόλοιπων σημείων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος εκτός Καβάλας (βλ.: Χάρτης 1) και ένας που αποτυπώνει την πόλη και περιγράφει τις ζώνες δραστηριοτήτων και τα αξιοθέατα μέσα στον αστικό ιστό της (βλ.: Χάρτης 2). 
 Τέλος, επιλέχθηκαν οι σχετικές φωτογραφίες και γράφηκαν τα σχετικά κείμενα που υποστηρίζουν τη δομή που αποφασίστηκε. Με δομικά στοιχεία όλα τα παραπάνω, μελετήθηκαν και υλοποιήθηκαν οι εξής εφαρμογές επικοινωνίας:
  • Πολυσέλιδη διαδραστική ηλεκτρονική παρουσίαση (βλ.: Εικόνα 7) όπου αναπτύσονται όλες οι δυνατότητες του τόπου,  αναφέρονται όλοι οι λόγοι επίσκεψης σε αυτόν και τεκμηριώνονται τα επιχειρήματα που συνηγορούν στην επιλογή της πόλης ως προορισμοού κρουαζιέρας. Η διαδραστική παρουσίαση παραδίνονταν σε μορφή dvd και αποτέλεσε τη βασική εφαρμογή επικοινωνίας λόγω της μεγάλης ποσότητας πληροφόρησης που περιέχει, των μεγάλων φωτογραφιών που επιτρέπει, της ευχρηστίας της, του μικρού όγκου της κ.λπ.
  • Πολύπτυχο έντυπο, που διπλώνει σαν χάρτης και το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του δημιουργεί ένα εντυπωσιακό μονόφυλλο δύο όψεων, όπου περιλαμβάνονται όλες οι πληροφορίες που προαναφέρθηκαν στη δομή, αλλά με συνοπτικότερο τρόπο από ότι στην διαδραστική παρουσίαση. Το έντυπο μοιράστηκε κατά την διάρκεια των εκθέσεων, παραδόθηκε στα στελέχη των εταιριών κρουαζιέρας κατά τις προσωπικές συναντήσεις μαζί τους και πλέον αποστέλλεται ως υπενθύμιση μαζί με την σχετική αλληλογραφία, όταν απαιτείται κάτι τέτοιο.
 

 Εικόνα 7: Το εξώφυλλο της διαδραστικής παρουσίασης όπου εμφανίζεται το ένα από τα κεντρικά μηνύματα.
  • Εξειδικευμένη ηλεκτρονική παρουσίαση για τις προσωπικές συναντήσεις / παρουσιάσεις προς τα στελέχη των εταιριών κρουαζιέρας. Η παρουσίαση αυτή ήταν πιο τεχνοκρατική και πιο σύντομη από την κύρια παρουσίαση, στοχεύοντας να οπτικοποιήσει και να δώσει σε σύντομο χρόνο όλα τα απαραίτητα επιχειρηματικά δεδομένα που διαθέτει ο τόπος.
  • Θεματικός διαδικτυακός τόπος (http://www.kavalacruise.gr/) όπου παρουσιάζεται όλο το παραπάνω υλικό. Το εξειδικευμένο αυτό site επιτρέπει την αύξηση της εξωστρέφειας της προσπάθειας της πόλης, καθώς θα είναι εξ ορισμού προσβάσιμο σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου, αν και δεν παύει να απευθύνεται κυρίως στα στελέχη των εταιριών κρουαζιέρας. (σημ.: Ο διαδικτυακός τόπος βρίσκεται υπό κατασκευή).
  • Σχεδιασμός των δύο περιπτέρων στις εκθέσεις στο Αμβούργο και στο Ηράκλειο.
8.     Οφέλη / Αρχικά αποτελέσματα / Επόμενα βήματα
Η Καβάλα προσβλέπει σε σημαντικά άμεσα και έμμεσα οφέλη από την προσπάθεια που αναλύθηκε στις ενότητες της εισήγησης αυτής.  Η προσπάθεια ήδη αρχίζει να δίνει τους πρώτους πρώιμους καρπούς της. Η πόλη βγαίνει από αυτή την πρώτη οργανωμένη απόπειρα διεκδίκησης με συγκρατημένη αισιοδοξία, τονωμένη αυτοπεποίθηση και αναπτερωμένο το ηθικό της. 
Ανάμεσα στα οφέλη της πόλης και στα αρχικά αποτελέσματα από την πρώτη φάση υλοποίησης της προσπάθειας που ολοκληρώθηκε, μπορούμε να αναφέρουμε συνοπτικά και τα εξής:
  • Η σημαντική προεργασία που ήταν απαραίτητη για την προετοιμασία της προσπάθειας που ξεκίνησε στον τομέα της κρουαζιέρας είναι άμεσα αξιοποιήσιμη και στην μεγαλύτερη μελέτη «Ταυτότητας Πόλης» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
  • Η Καβάλα είχε τη ευκαιρία να δοκιμαστεί στον δύσκολο στίβο της „Βusiness to Business¨ επικοινωνίας και να εμπλουτίσει την  εμπειρία διαχείρισης τέτοιων θεμάτων που διαθέτουν τα στελέχη της. Η εμπειρία αυτή θα αποδειχθεί σύντομα πολύτιμη.
  • Ο τόπος είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες τη Στρατηγική, τα μηνύματα, την συνολική πρόταση της πόλης, τον τόνο φωνής και τις εφαρμογές επικοινωνίας που εφαρμόστηκαν, εξάγοντας αξιοποιήσημα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα των όσων ισχυρίστηκε και των αξιών που πρόβαλε. Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν θετικές και διακρίνονται σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, αξιοποιώντας τις σχετικές παρατηρήσεις που συλλέχθηκαν.
  • Σφυρηλατήθηκε στην πράξη η συνεργασία μεταξύ των φορέων της πόλης, ενισχύθηκε η αίσθηση της ομάδας ανάμεσα στα στελέχη όλων των εμπλεκομένων μερών που συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια, αυξήθηκε η εμπιστοσύνη μεταξύ τους και μπήκαν τα θεμέλια μιας υγιούς κουλτούρας συνεργασίας για το κοινό καλό της πόλης. Το θετικό αυτό κλίμα, προστίθεται στην περιουσία της πόλης και αποτελεί ένα εχέγγυο επιτυχίας για το μέλλον της.
  • Οι εταιρίες κρουαζιέρας που προσεγγίστηκαν και εκτέθηκαν στην πρόταση της πόλης, εξέφρασαν πολύ θετικές γνώμες για την Καβάλα, για τις δυνατότητές της και για την Στρατηγική που εφαρμόστηκε. Η Καβάλα κέρδισε αρκετούς σημαντικούς πόντους, μπήκε στην προσοχή σημαντικών παικτών του τομέα και συζητήθηκε θετικά ακριβώς για τους λόγους που επιθυμούσε και με τον τρόπο που στοχεύε.
  • Το ενδιαφέρον των εταιριών κρουαζιέρας επιβεβαιώνεται και με την επικοινωνία που αναπτύσσεται συστηματικά τους μήνες που μεσολάβησαν από τις αρχές Οκτωβρίου 2011 μέχρι σήμερα. Η υφή της επικοινωνίας αυτής και τα επιπλέον τεχνικά στοιχεία που ζητούνται από τα στελέχη των εταιριών αυτών, επιτρέπουν στη διοίκηση της Καβάλας και στους φορείς της πόλης την συγκρατημένη αισιοδοξία που προαναφέρθηκε.
  • Η διαφαινόμενη αύξηση για το αμέσως προσεχές έτος τήνει πρός ένα ελπιδοφόρο +30%, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρυντικό αν συνυπολογιστεί ότι τα πλάνα των εταιριών κρουαζιέρας έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί μέχρι και το 2013.
 Το αν η πόλη θα αξιοποιήσει την επιτυχημένη αρχή που έγινε και το αν θα κεφαλαιοποιήσει τα διαφαινόμενα αποτελέσματα της προσπάθειάς της, εξαρτάται κυρίως από την συνέχεια και την συνέπεια που θα επιδείξει. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, η ομάδα διαχείρισης του έργου έχει καταρτίσει ήδη το πλάνο των επόμενων ενεργειών και ξεκίνησε την υλοποιησή τους.
 Ως γενικότερα καταληκτικά συμπέρασματα της όλης μελέτης που αναλύθηκε στην εισήγηση αυτή, αξίζει να σημειωθούν μεταξύ άλλων και τα εξής:
  • Η επιβεβαίωση της αξίας της Στρατηγικής προσέγγισης ώς θεμέλιου κάθε επιτυχημένης μελέτης Τουριστικής προβολής και Ταυτότητας.
  • Η επιβράβευση της οργανωμένης προσπάθειας και της προσεκτικής, συνεπούς υλοποίησης καλά στοχευμένων τακτικών ενεργειών.
  • Τα προφανή οφέλη που θα έχει κάθε ελληνικός προορισμός με αξιόλογο προφίλ που θα διεκδικήσει το όραμά του για τουριστική ανάπτυξη με επαγγελματικό, συγκροτιμένο τρόπο που θα είναι σύμφωνος με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και με την αντίστοιχη μεθοδολογία Ταυτότητας πόλης (City Branding).

(Παρουσίαση της πλήρους μελέτης για την Κρουαζιέρα, που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονκή έκδοση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, localit.gr.)

H πρώτη ανάρτηση στην σελίδα:   http://www.localit.gr/?p=7995